Terapija djece i adolescenata

 

Svaka obitelj je mali mikro svemir za sebe. Ima svoju dinamiku, odnose, potrebe, želje, kao i izazove. Odgajanje djeteta ponekad može biti zastrašujući proces. Znam da roditelji, usprkos najboljim namjerama, često osjećaju neuspjeh i sram u odgoju svoje djece.

Zato radim s obiteljima. Uživam vidjeti kako se roditelji naočigled osnažuju i počinju razumijevati sebe i svoje dijete. Tada nastaje čarolija. Nepoželjno ponašanje, koje je trajalo nekad i godinama, postepeno se smanjuje ili nestaje. Roditelji i djeca se povezuju na jednoj dubljoj razini. I tako se u njihovom malom svijetu događa velika promjena. I tako se u velikom svijetu događa jedna mala promjena, a puno malih promjena dovode do velikih promjena u društvu.

Kako terapija izgleda?

Terapija djece počinje s konzultacijom roditelja/skrbnika. Na konzultacije roditelji dolaze sami, bez djeteta, gdje opisuju razvoj djeteta te postavljaju pitanja koja ih muče. Na konzultacijama se procjenjuje treba li se dijete uključiti u terapijski proces ili je primjerena neka druga vrsta podrške.

Ukoliko se dijete uključi u terapijski proces, sat je raspoređen na dva dijela: 40 minuta je dijete s terapeutom u sobi za terapiju te, nakon završetka, dijete pričeka ostalih 20 minuta dok je terapeut s roditeljima u sobi gdje roditelji dobivaju podršku i savjete kako mogu pridonijeti terapijskom cilju. Ponekad, ako je nužno za obiteljski proces, su i roditelji i djeca zajedno u terapeutskoj sobi.

Rad s adolescentima je ponešto drugačiji. Kao i kod rada s djecom, terapija prvo počinje s konzultacijama, no nakon konzultacija se adolescent uključuje samostalno u terapijski proces, a roditelji dolaze po potrebi. Najčešća praksa je da s djetetom radim jednom tjedno dok se paralelno s roditeljima čujem telefonski jednom mjesečno gdje također roditelji dobivaju podršku i savjete kako pridonijeti poboljšanju situacije.

  • Sat terapije djece traje  60 minuta, cijena sata je 45 eur
  • Sat terapije adolescenata traje 45 min, cijena sata je 45 eur