Konzultacije roditelja

Sigurno bi se većina roditelja, uključujući i mene, složila da je odgoj djece pun izazovnih situacija gdje je potrebno mnogo kreativnosti, dosjetljivosti i brze prosudbe, posebice kod intenzivnijih emocija kao što su ljutnja, strah ili tuga.  Mnoga dječja ponašanja znaju nam biti zbunjujuća, pitamo se „Što se pak sada dogodilo da se tako ponaša!?“ (primjerice dijete odjednom iskazuje veliki strah od vjetra ili se nenadano baca na pod od bijesa). 

Kako bi mogli pomoći djetetu (ali i sebi) prvenstveno je važno sagledati i razumjeti svijet iz dječje pozicije. Možemo pomisliti kako je to lagano: „pa pitati ću dijete što mu je i ono će mi objasniti“  – komunikacija s najmlađim članovima obitelji često je složenija od toga.

Naime djeca osnovnoškolske i vrtićke dobi nemaju još potpuno razvijenu samosvijest o tome što se događa unutar njih (primjerice jesu li tužni, ljuti, ljubomorni ili sve troje u isto vrijeme), a i potrebno je vrijeme da im se vokabular proširi. Također, sve do adolescencije djeca imaju vrlo razvijenu maštu.  Imavši to na umu nije neobično da se djeca izražavaju više putem ponašanja, da ponekad ne znaju zašto su nešto napravili, da izmišljaju ili prešućuju.

Tijekom konzultacija možemo zajedno vidjeti koji roditeljski postupci više ne funkcioniraju te kojim postupcima ih je moguće zamijeniti. Kroz konzultacije možemo bolje razumijeti dječje ponašanje, razumjeti zašto se dijete ponaša tako kako se ponaša te vidjeti što vi možete učiniti kako bi olakšali djetetu. Također, procijenjujemo treba li vaša obitelj dodatnu podršku drugog oblika. 

Ako su vam neka dječja ponašanja zbunjujuća, često se ponavljaju i više ne znate kako bi se postavili u toj situaciji, ili samo želite biti sigurni da dobro reagirate, slobodno dogovorite termin.

Kako konzultacije izgledaju?.

Na konzultacije roditelji dolaze sami, bez djeteta, gdje opisuju razvoj djeteta te opisuju situacije koje ih muče. Na konzultacijama se procjenjuje treba li se dijete uključiti u terapijski proces ili je primjerena neka druga vrsta podrške.

  • Konzultacije traju 60 minuta, cijena konzultacija je 60 eur/h